ZVaS 2014 - Libušín

03.05.2014 14:48

V sobotu 3. 5. 2014 se pod záštitou našeho střediska konalo v okolí stadionu Jaroslava Vintra v Libušíně okresní kolo závodu vlčat a světlušek /ZVaS/. Pečlivé a intenzivní přípravy členů našeho střediska byly odměněny vysokou účastí - na místo dorazilo zhruba 200 dětí z Kladna, Slaného, Buštěhradu a domácího střediska Mír rozdělených do 19 hlídek. Dívčích týmů vyrazilo devět, chlapeckých pak o jeden více. Registrace hlídek začínala kolem půl deváté za nepříliš příznivého počasí si hlídky losovaly startovací pořadí. V deset hodin začal závod nástupem a oficiálně byl zahájen vedoucím libušínského střediska, br. Sekerkou. Hlídky vyrazily s časovým odstupem na zhruba čtyř kilometrovou trasu naříč přírodní rezervací Pašijova dráha. Na cestě je čekalo celkem devět stanovišť, na kterých měly plnit různé úkoly, například:

  1. Dopravní značky
  2. Kuchařské dovednosti
  3. Řešení krizových situací
  4. Zdravověda
  5. Manuální zručnost
  6. Znalost přírody
  7. Skauting a vlast
  8. Vyhledávání informací
  9. Překvapení

Hlídky, které startovaly později se mezitím snažily zahřát různými pohybovými aktivitami a připraveným čajem. Závod byl velmi napínavý a všechny hlídky se s připravenými úkoly vypořádaly víc než na výbornou. Znalosti některých světlušek a vlčat byly na velmi vysoké úrovni a nemuseli by se za ně stydět kdejaký skaut či skautka. Po doběhnutí poslední hlídky do cíle závodu byly sečteny časy a body získané na jednotlivých stanovištích a opět následoval nástup se slavnostním vyhlášením vítězů. Ti se mohli těšit mimo sladké odměny v podobě dortu se znakem světlušek a vlčat na postup do krajského kola a zároveň se začali připravovat na boj o účast v celostátním výběru. „Z oddílů Vlčat postupují do krajského kola první tři družstva. Ze Světlušek pak první dva týmy," uvedl jeden z hlavních rozhodčích Petr Uzel - Kalamita. Celá akce byla velmi povedená snad až na trošku horší počasí, přeci jen mohlo být tepleji.

 

Oficiální výsledky okresního kola ZVaS 2014:

Oddíly Světlušek:
1. místo – Světlušky Orion Kladno
2. místo – Světlušky skautské středisko Junák Libušín
3. místo – Světlušky Orion Kladno.

Oddíly Vlčat:
1. místo – Vlčata Orion Kladno
2. místo – Vlčata skautské středisko Modrý kruh Slaný
3.místo – Vlčata Orion Kladno.

 

Text: Jirka 


Zmínku o našem závodu přinesl i Kladenský deník dne 5.5.2014, str.2 a str. 3:

ZVaS 2014_Kl. deník_2014-05-05_str. 2.jpg (2409240)
ZVaS 2014_Kl. deník_2014-05-05_str. 3.jpg (749608)


elektronicky dostupné zde: https://kladensky.denik.cz/zpravy_region/svetlusky-a-vlcata-z-celeho-kladenska-pomerili-sve-sily-20140505.html

 

Fotografie z této akce najdete zde v galerii.